Απλή Μετάβαση
Με Επιστροφή
Πολλαπλές διαδρομές
calendar
Αναχώρηση
calendar
Αναχώρηση
calendar
Επιστροφή

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ

Η Σκύρος κατοικήθηκε από τη νεολιθική περίοδο (5500-2800 π.Χ.) όπως μαρτυρούν τα λείψανα που έχουν βρεθεί σε διάφορες περιοχές στο νησί.
Ακμάζει κατά την πρώιμη εποχή του Χαλκού (2800-1900 π.Χ.) και φτάνει στο απόγειο της ακμής της κατά τη μυκηναϊκή περίοδο (1650-1100 π.Χ.).

Σημαντική εμφανίζεται η Σκύρος και στα γεωμετρικά και αρχαϊκά χρόνια. Το 475 π.Χ. κατακτάται από τους Αθηναίους και το 323/22 π.Χ. περνάει στα χέρια των Μακεδόνων. Το 197 π.Χ. την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι. Από το 2ο αι. μ.Χ. εξαπλώνεται στο νησί η χριστιανική θρησκεία.

Στο νησί υπάρχουν πολλές αρχαιότητες από την πανάρχαια εποχή μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους και πολλά αξιοθέατα εκ των οποίων σημειώνουμε ενδεικτικά τα ακόλουθα:
Στο κάστρο- φρούριο του νησιού με τα αρχαία τείχη και τους πύργους, στο Παλαμάρι, στο Αχίλλι, στο Μαρκέσι, στο Παλαιόκαστρο. Υπάρχουν επίσης αρκετές εκκλησίες με ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής πλευράς. Μερικές διασώζουν και ξυλόγλυπτα τέμπλα: ο ναός του Αγ. Γεωργίου στην ομώνυμη μονή, ο ναός του Αγ. Ιωάννου στα κοχύλια, η Παναγιά του Θοδωρή κ.α.

Η Μονή του Αγ. Γεωργίου χτίσθηκε αρχικώς ως ανεξάρτητη Μονή στο πρώτο ήμισυ του 13ου αιώνα πιθανότατα. Το 1447 υπήχθη ως μετόχι στη Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου ΄Όρους.

ΜΑΘΕ ΑΚΟΜΑ…

Ολο το κτηριακό της συγκρότημα είναι από τα χρόνια της βενετοκρατίας και τουρκοκρατίας. Μικρές προσθήκες, επισκευές και ανακαινίσεις έγιναν στους αιώνες 19ο , 20ο και 21ο.

Από την προιστορική Σκύρο πολύ ενδιαφέρον έχει ο αρχαιολογικός χώρος στο Παλαμάρι με ερείπια οχυρωμένου οικισμού της πρώιμης εποχής του χαλκού . Σημαντικά ευρήματα από τον οικισμό αυτόν εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Σκύρου.
Η τελευταία φάση του Μυκηναικού πολιτισμού εκπροσωπείται στη Σκύρο κυρίως με μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα αντικείμενα αγγειοπλαστικής, που τα περισσότερα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού.

Τα γεωμετρικά και αρχαικά χρόνια της Σκύρου ( 11ος αιώνας – 475 π.χ.) είναι η εποχή των Δολόπων, που ήταν Έλληνες και ανέπτυξαν σημαντικότατο πολιτισμό. Ευρήματα από την εποχή αυτή εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Σκύρου (είναι η πλουσιότερη συλλογή του).

Από τα χρόνια της αθηναϊκής περιόδου του νησιού , εκτός από λίγα γλυπτά (πολύ αξιόλογα) και λίγα αγγεία, η αρχαία οχύρωση (τα τείχη) είναι η πιο εντυπωσιακή παρουσία της κλασσικής περιόδου στο νησί. Επρόκειτο για ένα μεγαλεπίβολο και ωραίο έργο, που έγινε κατά τον 4ο αιώνα π.χ. και ερείπια του διατηρούνται μέχρι σήμερα (οι δύο πύργοι ανατολικά και ο παλιόπυργος βορειοδυτικά).

Αναζήτηση

ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ