Το "Σκυριανό Αλογάκι"

Στο φυσικό περιβάλλον της Σκύρου και ιδιαίτερα στην περιοχή του "Βουνού" στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, ζει από αιώνες ελεύθερο, το μοναδικό στον κόσμο "Σκυριανό Αλογάκι" της φυλής Eguus Cabalus Skyriano.

Ανήκει σε μια αρχαιότατη ράτσα μισοάγριων αλόγων, με ρίζες από την κλασική εποχή, ίσως και από την προϊστορική, η προέλευση της οποίας μπορεί ακόμη και να χάνεται στα βάθη των γεωλογικών αιώνων.

Είναι ένα μικροκαμωμένο, λεπτοκόκαλο άλογο, με ύψος από 0,9 μ. έως 1,1 μ.

Τα Σκυριανά αλογάκια ξεχειμωνιάζουν στην περιοχή του βουνού από τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου και μέχρι να ξεραθεί το βουνό αργά την άνοιξη.

Ζούνε σε μικρές αγέλες που η κάθε μια έχει το δικό της λημέρι και τρέφονται με αγριόχορτα, θυμάρι, θάμνους και όσα φύλλα πέφτουν από τις αγριελιές, τα σφεντάμια και τις βελανιδιές.

Η τοποθεσία "Νύφι" ή "βρύση των Νυμφών" και η δροσερή πηγή που υπάρχει εκεί, είναι η τελευταία στάση για να ξεδιψάσουν τα άλογα προτού να συνεχίσουν το δρόμο τους για το βουνό όπου θα ξεχειμωνιάσουν.

Τα αλογάκια κατεβαίνουν και πάλι στη "Νύφι" για να ξεδιψάσουν όταν μπεί για τα καλά η άνοιξη, σταματήσουν οι βροχές και ξεραθούν οι λιμνούλες στο "Βουνό".

Στην τοποθεσία "Νύφι" τα περίμεναν τα παλαιότερα χρόνια οι Σκυριανοί για να τα πιάσουν και να τα χρησιμοποιήσουν στο αλώνισμα.

Τον Αύγουστο, όταν τελείωναν τα αλώνια και πλησίαζε ο καιρός για να επιστρέψουν τα αλογάκια στο βουνό, οργανώνονταν ιπποδρομίες, έθιμο όμως, που δεν έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα.