Απλή Μετάβαση
Με Επιστροφή
Πολλαπλές διαδρομές
calendar
Αναχώρηση
calendar
Αναχώρηση
calendar
Επιστροφή

Σκυριανά αλογάκια & η ιστορία τους

04/09/2023
Σκυριανά αλογάκια & η ιστορία τους

Σκυριανά αλογάκια: Ποια ιστορία έχει να μας πει η διάσημη ελληνική φυλή που κατοικεί στη Σκύρο εδώ και χιλιάδες χρόνια; Ποιος καλός άνεμος τα έφερε στο νησί, τι τα κάνει τόσο μοναδικά και τελικά είναι… άλογα ή πόνυ; Σε αυτό το κείμενο θα σου λύσουμε κάθε απορία γύρω από τα πιο αγαπημένα άλογα της Ελλάδας!

Τι ακριβώς είναι τα σκυριανά αλογάκια

Τα σκυριανά αλογάκια ή αλλιώς τα αλογάκια της Σκύρου (Equus Cabalus) είναι μια μικρόσωμη ελληνική ράτσα ιπποειδών. Η ξεχωριστή αυτή φυλή, αποτελεί μία από τις σπανιότερες που υπάρχουν στον κόσμο και ο πληθυσμός της απαριθμεί 250 μέλη. Από αυτά, περισσότερα από τα μισά βρίσκονται στη Σκύρο. Ασφαλώς και τα σκυριανά αλογάκια αποτελούν προστατευόμενο είδος.

Σκυριανά αλογάκια: Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της φυλής

Λόγω του μικρού τους ύψους, που μετά βίας ξεπερνά το ένα μέτρο, τα σκυριανά αλογάκια ανήκουν στην κατηγορία των πόνυ. Το μέσο ύψος στο ακρώμιο φθάνει τα 110 εκατοστά για τους επιβήτορες και τα 108 εκατοστά για τις φοράδες. Βέβαια -με εξαίρεση το ύψος- όλα τα υπόλοιπα μορφολογικά χαρακτηριστικά είναι κοινά με των αλόγων. Ο σωματότυπος που έχουν τα σκυριανά αλογάκια θυμίζει εν πολλοίς μεγαλόσωμο άλογο. Διαθέτουν πλούσια και μακριά χαίτη, έναν τόνο πιο σκουρόχρωμη από το δέρμα τους. Έχουν αδύνατα αλλά γεροδεμένα και μυώδη πόδια με δυνατές κλειδώσεις. Οι οπλές τους είναι μικρές αλλά σκληρές και συνήθως δεν χρειάζονται πετάλωμα, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι είναι πολύ τριχωτές. Για τον λόγο αυτόν τις αποκαλούν «φτερά». Η ουρά είναι πλούσια και μακριά και βρίσκεται τόσο χαμηλά που συνήθως φτάνει σχεδόν ως τις οπλές. Το χρώμα που έχουν τα σκυριανά αλογάκια είναι συνήθως καστανό ή καφεκόκκινο και σπανιότερα λευκό, γκρι ή ξανθό.

Σκυριανά αλογάκια: Η προέλευσή τους

Τα σκυριανά αλογάκια συγγενεύουν με μικρόσωμες φυλές ορεσίβιων αλόγων και έχουν ως προέλευση την… Ασία! Τα συμπαθή τετράποδα, έφτασαν στην Ευρώπη πριν από περίπου 12.000 χρόνια διασχίζοντας ένα πλήθος δύσβατων και ορεινών όγκων.

Σκυριανά αλογάκια: Ιστορία και μυθολογία

Τα σκυριανά αλογάκια στην αρχαιότητα ήταν διαδεδομένα σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Θεωρούνταν δε οι απόγονοι των αλόγων που συνόδευσαν στην Τροία, τον Αχιλλέα και τους Μυρμιδόνες από τη Φθία. Επιπλέον, είναι συνδεδεμένα με τα άλογα του Μ. Αλεξάνδρου και πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτά είναι τα ιπποειδή που απεικονίζονται στη ζωοφόρο του Παρθενώνα.

Στην πιο σύγχρονη εποχή, τα σκυριανά αλογάκια συμμετείχαν στις αγροτικές εργασίες και τις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Από το φθινόπωρο ως την άνοιξη, αφήνονταν ελεύθερα στους αγρούς και τα βουνά ώσπου το καλοκαίρι επέστρεφαν εκούσια λόγω λειψυδρίας. Σημαντικό κομμάτι της σκυριανής παράδοσης ήταν οι ιπποδρομίες. Διοργανώνονταν πριν την επιστροφή των αλόγων στην ύπαιθρο και είχαν την ιδιαιτερότητα ότι οι αναβάτες δεν χρησιμοποιούσαν σέλα. Το έθιμο αυτό, έλαβε τέλος τη δεκαετία του 1960.

Γνώρισε από κοντά τα μοναδικά σκυριανά αλογάκια και τη μαγευτική Σκύρο

Τα σκυριανά αλογάκια και η πανέμορφη Σκύρος περιμένουν να σε μαγέψουν με την ασύγκριτη ομορφιά τους και τη μοναδικότητά τους. Πραγματικά, αν ακόμα δεν έχεις επισκεφθεί τη Σκύρο, δεν ξέρει τι χάνεις! Κλείσε όσο πιο γρήγορα μπορείς το εισιτήριό σου για Σκύρο με ΣΝΕ και γνώρισε το νησί που θα μονοπωλεί το ενδιαφέρον σου στο άμεσο μέλλον!

Σκύρος Ναυτική Εταιρεία.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Σκυριανά αλογάκια και η ιστορία τους»;                                                                                      

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της SNE.

Αναζήτηση

ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ