Απλή Μετάβαση
Με Επιστροφή
Πολλαπλές διαδρομές
calendar
Αναχώρηση
calendar
Αναχώρηση
calendar
Επιστροφή

Πεζοπορία στη Σκύρο: Αξέχαστες εμπειρίες στη φυσική ομορφιά

05/06/2024
Πεζοπορία στη Σκύρο: Αξέχαστες εμπειρίες στη φυσική ομορφιά

Πεζοπορία και Σκύρος, πάνε μαζί! Η αλήθεια είναι πως λίγοι γνωρίζουν ότι στην καρδιά του Αιγαίου θα βρουν έναν… πεζοπορικό παράδεισο με μοναδική φυσική ομορφιά. Το μέρος αυτό, δεν είναι άλλο από τη Σκύρο, το νοτιότερο και μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Σποράδων. Όσοι την έχουν επισκεφτεί, μιλούν για το νησί των αντιθέσεων: Το βόρειο τμήμα είναι σχετικά επίπεδο και καταπράσινο με σήμα κατατεθέν τα πευκόφυτα δάση, που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Νότια όμως, συναντά κανείς ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο: Ορεινοί όγκοι, βραχώδεις εκτάσεις, απόκρημνες ακτές. Το νησί αυτό δίνει την υπόσχεση σε κάθε φυσιολάτρη πως θα του χαρίσει μοναδικές στιγμές ηρεμίας αλλά και περιπέτειας. Κι αυτό είναι το σίγουρο! Το νησί διαθέτει πολλά μονοπάτια για πεζοπορία, τόσο για αρχάριους όσο και για πιο απαιτητικούς. Πάμε όμως να δούμε τις must πεζοπορικές διαδρομές!

Πεζοπορία στη Σκύρο #1: Άγιος Μοδεστός – Κορυφή Κόχυλας – Καλαμίτσα

Ξεκινάμε με τα δύσκολα! Μια απαιτητική διαδρομή, που όμως σίγουρα θα αποζημιώσει όποιον την τολμήσει! Η συνολική απόσταση είναι 11 χιλιόμετρα για περίπου 6-7 ώρες, ανάλογα με το επίπεδο. Η ανάβαση είναι κουραστική, αλλά ταυτόχρονα μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες για κάθε λάτρη του βουνού. Η περιοχή του Κόχυλα ανήκει στο δίκτυο της Natura 2000 και αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών, όπως ο μαυροπετρίτης. Οι πιθανότητες να τον συναντήσετε είναι πολλές, καθώς στη Σκύρο έχουν τη μεγαλύτερη αποικία τους παγκοσμίως. Εδώ ζουν και τα φημισμένα Σκυριανά αλογάκια, που μπορεί κανείς να θαυμάσει από κοντά! Ο Κόχυλας είναι, επίσης, το σπίτι πολλών απειλούμενων φυτών, που ίσως συναντήσετε για πρώτη φορά. Στο μήκος της διαδρομής θα απολαύσει κανείς χαράδρες και ρεματιές, που συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Η θέα από τον Κόχυλα, το υψηλότερο σημείο του νησιού, είναι σαγηνευτική και σίγουρα θα αποτελέσει το highlight των διακοπών!

Πεζοπορία στη Σκύρο #2: Χώρα – Πηγή Αναβάλσα – Άγιος Μύρων – Παναγία Λυμπιανή – Χώρα

Άλλη μία διαδρομή για όσους έχουν θέσει ψηλά τον πήχη! Διανύοντας συνολικά 13 χλμ., συναντάμε πέτρινα γεφύρια, γραφικά ξωκλήσια και το φράγμα της τεχνητής λίμνης. Και πάλι η ανάβαση είναι απαιτητική, αλλά πευκόφυτα μονοπάτια προσφέρουν σκιά κατά μήκος της διαδρομής. Και φυσικά η θέα από το ξωκκλήσι της Παναγίας Λυμπιανής θα αποζημιώσει κάθε τολμηρό πεζοπόρο!

 

Πεζοπορία στη Σκύρο #3: Οροπέδιο Άρι – Κορυφή Βούβα – Οροπέδιο Μαρουλικό

Η πεζοπορία στη Σκύρο ασφαλώς και δεν απογοητεύει ούτε τους λιγότερο έμπειρους πεζοπόρους! Πώς; Ξεκινώντας από το Οροπέδιο Άρι, στα νότια του νησιού, και περνώντας από τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του Κόχυλα. Μέσα σε 3 ώρες και σε μια απόσταση περίπου 6 χλμ συναντά κανείς ρεματιές με σφενδάμια, φασκομηλιές και αριές (βελανιδιές). Οι πιο παρατηρητικοί θα δουν, επίσης, στις πετρώδεις πλαγιές και τις σαύρες Podarcis gaigae, ενδημικά ερπετά του αρχιπελάγους της Σκύρου.

Πεζοπορία στη Σκύρο #4: Αχίλλι-Προφήτης Ηλίας

Μια ακόμα εύκολη διαδρομή για όσους θέλουν να απολαύσουν τη φύση σε λιγότερο έντονους ρυθμούς! Ξεκινώντας από το Αχίλλι, ένα παραθαλάσσιο οικισμό στα νότια του νησιού, φτάνει κανείς σε περίπου 1 ώρα στο ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία. Η συνολική διαδρομή είναι μικρή, περίπου 1,5χλμ, και η θέα που χαρίζει είναι μαγευτική!

Πεζοπορία στη Σκύρο: Όλα όσα περιμένεις κι ακόμα περισσότερα!

Μνημεία φυσικού κάλλους, γραφικά ξωκκλήσια κρυμμένα ανάμεσα σε πεύκα, αλογάκια να τρέχουν ελεύθερα. Εδώ, το πράσινο της βλάστησης συναντά το γαλάζιο της θάλασσας, με… μπόνους τις βραχώδεις ορεινές εκτάσεις. Τι περιμένεις; Αν θες κι εσύ να ανακαλύψεις τα «μυστικά» της Σκύρου, κλείσε το εισιτήριο σου με ΣΝΕ και άφησε το ίδιο το νησί να σε ταξιδέψει.

Σκύρος Ναυτική Εταιρεία

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Πεζοπορία στη Σκύρο: Αξέχαστες εμπειρίες στη φυσική ομορφιά»;                                                                                      

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της SNE.

Αναζήτηση

ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ