Απλή Μετάβαση
Με Επιστροφή
Πολλαπλές διαδρομές
calendar
Αναχώρηση
calendar
Αναχώρηση
calendar
Επιστροφή

Η Σκύρος & το φαγητό της: 8+1 εκλεκτές προτάσεις

26/01/2024
Η Σκύρος & το φαγητό της: 8+1 εκλεκτές προτάσεις

Σκύρος και φαγητό. Δύο λέξεις εντελώς αλληλένδετες, αν όχι… ταυτόσημες! Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι η… ταλάντευση ανάμεσα σε δύο κόσμους: την καταπράσινη ομορφιά των Σποράδων και τα κυκλαδίτικα βραχώδη τοπία. Εκτός αυτού όμως, το «διαμάντι του Αιγαίου», έχει και μια πολύ πλούσια γαστρονομική παράδοση. Τέτοιου βεληνεκούς μάλιστα, ώστε να διχάζει τον επισκέπτη ως προς το ποιο εξαίσιο έδεσμά της να πρωτοδοκιμάσει! Στο παρόν άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε τις πιο αυθεντικές και λαχταριστές γαστρονομικές σπεσιαλιτέ που θα πρέπει να γευτείτε αν βρεθείτε στη Σκύρο. Άλλωστε, είπαμε: Η Σκύρος και το φαγητό είναι συγκοινωνούντα δοχεία!

Κατσικάκι λεμονάτο

Στη Σκυριανή γαστρονομική κουλτούρα κορυφαία θέση έχει το κατσικάκι λεμονάτο ! Απόλυτα βιολογικό αφού τα αιγοπρόβατα στη Σκύρο βοσκούν ελευθέρα! Παντού στο νησί αλλά και στις νησίδες του αρχιπελάγους της.  Τρέφονται με κορυφαίες φυσικές τροφές και βότανα που χαρίζει η Σκυριανή γη. Κατσικάκι λεμονάτο στο φούρνο, με νεροκρέμμυδο Σκύρου, βότανα, δενδρολίβανο, θυμάρι, ντόπιο αγουρέλαιο αρωματισμένο με φασκομηλιά! Το θεσπέσιο πιάτο συντροφεύουν το ντόπιο κρασί, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χοντρό αλάτι.

Αστακομακαρονάδα

Ένα πράγμα δεν πρέπει να παραλείψετε, σε καμία περίπτωση! Να δοκιμάσετε τη σκυριανή αστακομακαρονάδα! Ικανοποιεί ακόμα και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη. Πρέπει όμως να δείξετε κατανόηση. Οι αστακοί στο νησί είναι ολόφρεσκοι και ίσως να μην εξυπηρετηθεί πολύ γρήγορα το αίτημά σας. Για τον λόγο αυτό, συστήνεται η παραγγελία να έχει δοθεί λίγες ώρες νωρίτερα. Παρά την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών, η αστακομακαρονάδα σερβίρεται σε φυσιολογικές -τηρουμένων των αναλογιών- τιμές.

Ντόπια ψάρια

Τα πλούσια και καθαρά νερά του κεντρικού Αιγαίου, η ισορροπημένη τους αλατότητα και τα έντονα ρεύματα που ζώνουν το νησί, σας προσφέρουν τα πιο νόστιμα ψάρια που θα έχετε ποτέ δοκιμάσει. Λαχταριστά φαγκρόπουλα, σκαθάρια, μπαρμπούνια με μουστάκι, σκορπίνες, συναγρίδες, λούτσοι, λαχταριστά πετρόψαρα για κακαβιά, μανάλια, τονάκια κι αφρόψαρα, θα μεταφέρουν την μυρωδιά της θάλασσας σκλαβώνοντας τον ουρανίσκο και τις αισθήσεις!

Σκύρος & φαγητό: Τυριά

  • Σκυριανή γραβιέρα:

Έχει πικάντικη και ξεχωριστή γεύση, γίνεται τέλειο σαγανάκι κι αποτελεί τον ιδανικό γευστικό συνδυασμό με το ντόπιο κρασί Σκύρου. Η μέθοδος συντήρησης αλλά και ωρίμανσης της Σκυριανής γραβιέρας «θέλει» τα “κεφάλια” της γραβιέρας όπου το καθένα ζύγιζε περίπου 4 κιλά, να τοποθετούνται μέσα σε ένα ειδικό πήλινο σκεύος , το οποίο θάβεται στο χώμα. Η διαδικασία προβλέπει το στρώσιμο του πάτου του σκεύους με θυμάρι, τα τυριά από πάνω και επανάληψη των στρώσεων (θυμάρι – γραβιέρα) μέχρι να γεμίσει το σκεύος. Στη συνέχεια το σκεύος σφραγίζεται και σκεπάζεται με χώμα και μένει εκεί από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβρη!

  • Σκυριανή μυζήθρα:

Tο παραδοσιακό είδος τυριού τυρογάλακτος είναι η μυζήθρα. Η λεγόμενη ξηρή μυζήθρα παρασκευάζεται από την ξήρανση της νωπής. Συνήθως, είναι αλμυρή, τρίβεται με τρίφτη και πασπαλίζεται σε ζυμαρικά, σαλάτες, ψητά λαχανικά και πίτες!

  • Ξυνοτύρι:

Tο ξυνοτύρι μας είναι ο θησαυρός μας! Πρόκειται για ένα μαλακό λευκό τυρί με υπόξινη ευχάριστη δροσερή γεύση και άρωμα. Παρασκευάζεται παραδοσιακά από εκλεκτούς παραγωγούς με ένα μοναδικό και σπάνιο τρόπο και περιέχει αιγοπρόβειο γάλα. Έχει μια ελαφρώς ξινή γεύση και μια υφή γιαουρτιού ενώ διατροφικά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε προβιοτικά!

  • Σκυριανή φέτα:

Στην Σκύρο οι παραγωγοί  φροντίζουν η φέτα που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα να διατηρεί την εξαιρετική διατροφική της αξία που οφείλεται στην ποιότητα του γάλακτος. Το ποιοτικό γάλα εδράζεται στη μεγάλη ποικιλία βοτάνων που αποτελεί την τροφή των αιγοπροβάτων και υπάρχει σε αφθονία στα βουνά του νησιού. Τα ζώα τρέφονται στους αγρούς κυρίως με βότανα, θάμνους, μικρά δέντρα, φρούτα, δημητριακά, χόρτα και ροδάμι. Ο συνδυασμός των βοτάνων αλλά και του γεγονότος πως τα ζώα είναι ελευθέρας βοσκής, είναι ο λόγος που η φέτα είναι πιο γευστική και αρωματική!

Λαδόπιτα

Όταν μιλάμε για το φαγητό στη Σκύρο, η λαδόπιτα είναι πάντα ανάμεσα στις πρώτες σκέψεις όσων την έχουν δοκιμάσει! Αποτελεί μια απλή και λιτή λιχουδιά (θυμίζει τηγανίτα), όμως καταφέρνει κι ανήκει στις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις των νησιών του Αιγαίου. Στην πιο συχνή εκδοχή της, θα τη βρείτε γεμιστή με ξινοτύρι, ενώ άλλοι την προτιμούν γλυκιά με μέλι ή μαρμελάδα. Είναι ένα έδεσμα παντός καιρού κι εποχής!

Φάβα

Η Σκυριανή φάβα αποτελεί μια από τις πιο εκλεκτές ποικιλίες του δημοφιλούς πιάτου. Δεν υπάρχει ούτε μία ταβέρνα ή εστιατόριο στο νησί που να μην περιλαμβάνει στο μενού του τη φάβα. Οι Σκυριανοί τη μαγειρεύουν με άγριο μάραθο, στον οποίο έχουν μεγάλη αδυναμία, κάτι που θα διαπιστώσετε έμπρακτα από τις πρώτες μέρες!

Σκύρος & φαγητό: “Τεροπτάρι”

Αν πάτε στη Σκύρο και δεν δοκιμάσετε το τοπικό “τεροπτάρι”, πραγματικά δεν ξέρετε τι χάνετε! Από χωριό σε χωριό κι από… γιαγιά σε γιαγιά, το “τεροπτάρι” έχει τις διαφορές του: θα το βρείτε με κόκκινη κολοκύθα, με μέλι, με κάθε λογής τυρί. Ωστόσο, το συμπέρασμα είναι ίδιο και απαράλλαχτο σε κάθε εκδοχή του: Είναι ένα must έδεσμα που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Σκυριανό μέλι

Το θυμάρι είναι το σπουδαιότερο μελισσοκομικό φυτό του νησιού. Από το Νότο ως το Βορά η Σκύρος φημίζεται για τα αποθέματα σε θυμάρι από το οποίο παράγεται το μοναδικό, εξαιρετικής ποιότητας και διατροφικής αξίας μέλι. Επίσης, στο νησί παράγεται αρίστης ποιότητας πευκόμελο και μέλι ερείκης. Από την άλλη, η φρέσκια κηρήθρα αποτελεί ένα άριστο τονωτικό που βοηθά στην αύξηση της ενέργειας του οργανισμού !

Σκύρος & φαγητό: Αμυγδαλωτά

Τα αμυγδαλωτά στη Σκύρο, έχουν πάντα την τιμητική τους και το φανατικό κοινό τους, καθώς είναι γεμιστά με ντόπιο θυμαρίσιο μέλι. Αυτή η χαρακτηριστική καινοτομία απογειώνει το δημοφιλές έδεσμα, δίνοντάς του γευστικό στίγμα και έντονο άρωμα. Ένα κουτί με τα πολύ ποιοτικά και εύγευστα αμυγδαλωτά Χιώτη, αποτελεί πάντα ιδανικό δώρο για όσους περιμένουν την επιστροφή σας!

Εξερεύνησε την πανέμορφη Σκύρο και δοκίμασε μία προς μία τις τοπικές σπεσιαλιτέ

Αν θες να διαπιστώσεις ιδίοις… στόμασι γιατί η Σκύρος φημίζεται για το φαγητό της, μην περιμένεις άλλο! Τα σκυριανά αμυγδαλωτά, οι λαδόπιτες και οι αστακομακαρονάδες περιμένουν να μαγέψουν τον ουρανίσκο σου και να συνεπάρουν τους γευστικούς σου κάλυκες! Κλείσε ευθύς αμέσως εισιτήρια για Σκύρο με τη ΣΝΕ και… καλή σου απόλαυση!

Σκύρος Ναυτική Εταιρεία

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο «Η Σκύρος & το φαγητό της: 8+1 εκλεκτές προτάσεις»;                                                                                      

Μάθε τα πάντα για τα αγαπημένα σου νησιά στο blog της SNE.

Αναζήτηση

ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ